Kalustettujen asuntojen ABC meillä ja maailmalla

08.08.2017

Maailmalla jo niin tuttu majoitusmuoto on Suomessa vielä suhteellisen uusi. Matkailijat tuntevat majoitusmuodon lähinnä etelän matkoiltaan, jossa apartamentos-majoitus on jo tuttua tai saman tyyppisenä palveluna hiihtokeskusten mökkivarauksien kautta. Niinpä Suomeen ei ole vielä vakiintunut edes alan sanastoa, joka on maailmalla suuremmissa kaupungeissa jo hyvinkin tuttua niin yritysasiakkaille kuin yksityisille matkailijoillekin. Usein puhutaan kalustetuista asunnoista tai huoneistohotellista, vaikka näiden käsitteiden alle mahtuu monenlaisten palveluiden kirjo.

Maailmalla kalustettuja asuntoja on kuitenkin käytetty monin tavoin jo kymmeniä vuosia. Yritysasiakkaiden käyttöön tarkoitetut corporate housing-palvelut sisältävät monenlaisia palveluja ja majoittujat asustavat yleensä viikkoja tai kuukausia kerrallaan. Loma-asuntoja löytyy monista turistikohteista, ja niissä viivytään useimmiten n. viikon lomamatkan ajan. Lisäksi maailmalla erotetaan usein eri palveluiksi itsepalveluasunnot, lyhytaikaiset vuokra-asunnot, extended stay-hotellit sekä huoneistohotellit. Asunnot ovat kaikissa hyvin saman tyyppisiä pois lukien hotellihuoneet, mutta palveluiden kirjo voi olla hyvinkin laaja.

Mitä eroa näillä sitten on? 

hotelli-------huoneistohotelli-----palveltu asunto----- itsepalveluasunto---- alivuokra-asunto----- vuokra-asunto

hintava------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ edullinen

laajat palvelut----------------------------------------------------------------------------------------------------------- ei palveluita

 

Pidempiaikainen hotellihuone, eli extended stay hotel

Pidempiaikaiseen, yleensä yli 3vrk käyttöön tarkoitettu hotellihuoneisto, jossa on tavallisen hotellihuoneen varustuksen lisäksi vähintäänkin kahvinkeitin ja minijääkaappi. Asukkaat voivat jakaa yhteisiä alueita kuten yhteisen keittiön, oleskelutilan yms. Huoneistot muistuttavat enemmän hotellihuonetta kuin asuntoa, ja samassa rakennuksessa voi olla hotellityyppisiä palveluita kuten ravintola.

Huoneistohotelli eli apartment hotel tai vacation Rental

Huoneistohotelli on hotellirakennus, jonka majoitushuoneissa on mm. ruoanlaittomahdollisuus tai keittiö, oleskelu- ja työskentelytilat ym huoneistomaiset piirteet.

Loma-asunnot sijaitsevat yleensä samassa rakennuksessa turisteja houkuttelevilla alueilla. Palveluiden kirjo voi olla laaja, mutta yleensä tarjolla on vähintään siivouspalveluita. Huoneistossa on mahdollisuus jonkinasteiseen ruoanlaittoon tai -lämmitykseen. Asuntoja on yleensä helppo varata tarvitsemilleen päiville suoraan netistä, joko palveluntarjoajan omilta sivuilta tai hotellivaraussivustoilta (booking.com, hotels.com, ctrip.com jne). Tarjolla on myös useita maailmanlaajuisia, suosittuja sivustoja, jotka ovat erikoistuneet nimenomaan huoneistoihin, eivätkä niinkään esittele hotellitarjontaa (flipkey.com, homeaway.com jne).

Kotimaailman asuntoja voit varata vaikka vain muutamaksi päiväksi joko näiden sivustojen kautta, tai suoraan meiltä www.kotimaailma.com.

Täysin varustellut asunnot ja henkilökunta eli serviced apartments ja corporate housing

Vuokrattava, kalustettu huoneisto ilman pitkiä ja kiinteitä sopimuksia. Asunto on vuokrattavissa lyhyeksikin aikaa ja tarjolla on monia hotellityyppisiä palveluita, kuten siivouspalveluita. Corporate housing-palveluihin erikoistuneet toimijat huolehtivat asiakasyritysten avainhenkilöiden viikkojen, kuukausien tai vuosien majoittumiseen tarkoitetuista palvelluista asunnoista. Kun yritys varaa asunnon liikematkailijalle, tärkeimmät kriteerit ovat ehdottomasti sijainti, sijainti, sijainti, kodinomaisuus, wifi, saatavilla olevat palvelut kuten välisiivoukset. Yritysmatkailussa olennaista on myös joustavat sopimusehdot, matkailijan turvallisuus ja toimiva yhteistyö niin varauksissa, laskutuksessa ja mahdollisissa ongelmatilanteissa. Asunnoilla on oltava kodinomaiset mukavuudet, kuten oleskelualue, mahdollisuus ruoanlaittoon ja pyykinpesuun, tai pyykinpesupalvelut. Alan toimijat joko vuokraavat omia kohteitaan, tai manageroivat sijoittajien asuntoja ja tarjoavat tarvittavat lisäpalvelut. Asunnoilla on valmiina mm. sähkö-, ja vesisopimukset, vakuutukset, yms, joten asukkaan ei tarvitse sopia majoitussopimuksen lisäksi muita sopimuksia.

Kotimaailman asunnot ovat perinteisesti sattuneet tarkimmin tähän kategoriaan, ovathan asuntomme suurimmaksi osaksi yritysten käytössä, ja tarjoamme liikematkailijalle soveltuvia palveluja. Asuntomme sijaitsevat eri osoitteissa kaupungin keskusta-alueilla, ja ne ovat hyvin kodinomaisia. Samassa rakennuksessa ei siis ole ravintolaa tai 24/7 auki olevaa vastaanottoa, jotka löytyisivät hotellityyppisistä palvelumuodoista, mutta palvelevaa henkilökuntaa on aina tavoitettavissa. Kotimaailman asunnoissa et myöskään jaa yhteisiä alueita, vaan jokaisessa asunnossa on keittiö ja kylpyhuone henkilökohtaisessa käytössäsi.

Itsepalveluasunnot eli self-service apartment ja short-term rental

Itsepalvelu-asunnossa on kaikki mitä tarvitaan itsenäiseen asumiseen. Lyhytaikainen vuokra-asunto on hyvinkin saman tyyppinen kuin tavallinen vuokra-asunto, mutta kalustettu ja joustavammin sopimusehdoin. Vuokrasuhteeseen ei tarvitse sitoutua kuukausiksi pitkin irtisanomisajoin ja asunnolla on valmiina sähkö-, ja vesisopimukset.

Palveluntarjoajasta riippuen loppusiivous joko kuuluu hintaan, voidaan tilata erillisenä palveluna tai asukkaan odotetaan tekevän kaiken itse. Asunnolla on kuitenkin valmiina sähkö- ja vesisopimukset, tarvittavat vakuutukset ja nykymaailmassa 90% tapauksista myös internet-yhteys. 

Kotimaailman asunnot voivat sijoittua myös tähän kategoriaan, ja ovatkin hyviä vaihtoehtoja esimerkiksi vesivahingon remontin ajalle. Voit asua asunnossa aivan kuten kotonasi ja kaikki on asunnolla valmiina. Vakuutusyhtiöt maksavat vain sijaismajoituksesta, eivät kuitenkaan maksa lisäpalveluista, kuten viikkosiivouksista.

Kalustetut vuokra-asunnot ja alivuokra-asunnot

Tavallinen kalustettu vuokra-asunto on huokein vaihtoehto, mutta sopimusehdot ovat jäykimmät. Asunto vuokrataan yleensä määräajaksi vähintään kuukausiksi, tai toistaiseksi pitkin irtisanomisajoin. Alivuokra-asuntoja voi saada hyvinkin huokeasti, esimerkiksi jos opiskelija muuttaa kesän ajaksi pois paikkakunnalta ja tarjoaa asuntonsa tällä välin alivuokralaisen käyttöön. Vuokra-asumista säätelee Suomessa huoneenvuokralaki, eikä vuokrasopimus useinkaan sisällä sähkö-, vesi-,  lämmitys- tai internet-sopimuksia. Asukas on itse vastuussa myös asianmukaisista vakuutuksista. Suomessa vuokra-asuntoja verotetaan pääomatulona, kun taas ammattimainen vuokratoiminta sekä majoitustoiminta ovat arvonlisäverotuksen alaista toimintaa. 

Vertaismajoitus

Alivuokrauksen suosituksi tullut muoto, jossa yksityishenkilö tarjoaa asuntonsa tai sen osan lyhytaikaisesti toisen käyttöön alivuokrasuhteessa. Vertaismajoitus on tullut suosituksi suuressa mittakaavassa kun tarjolle on tullut internet-pohjaisia palveluita, joita tarjoavat henkilöt ovat usein kiinnostuneita paitsi lisätuloista, myös vieraista kulttuureista ja matkailijoiden tarinoista. Vuokranantaja ja vuokralainen voivat olla hyvinkin paljon tekemisissä majoituksen aikana, esim. ruokailla yhdessä tai tutustua paikallisiin nähtävyyksiin yhdessä. Vertaismajoitusta voit etsiä netistä esim. couchsurfing.com, vrbo.com, airbnb.com, redappleapartments.com. Myös ammatinharjoittajat voivat käyttää samoja nettipalveluja markkinointiinsa. Ne tekevät monet vuokranantajan toimenpiteet helpoksi ja automatisoiduksi. Sivustoilla esitellään asuntoja tai huoneita, rekisteröidytään ja usein tunnistaudutaan, ja maksut välittyvät internet-järjestelmien kautta. Vertaismajoitus on harrastuspohjaista ja vuokratulot ovat monissa maissa raskaasti verotettuja ja säänneltyjä. Suurissa kaupungeissa maailmalla, joissa asuntopula on vakava ongelma, vertaismajoitukseen tarjottuja öitä voidaan rajoittaa kunnan toimesta.

 

Majoitustarpeita onkin monenlaisia ja onneksi siis myös majoitusvaihtoehtoja on erilaisia. Ota rohkeasti yhteyttä, niin voimme räätälöidä juuri sinulle sopivan vaihtoehdon, tai käy tekemässä varaus helposti ja näppärästi nettisivuiltamme www.kotimaailma.com

Tervetuloa!

Blogin kirjoittaja Eija Jormalainen toimii Kotimaailma Oulun yrittäjänä ja hänellä on vuosien kokemus alasta. 

 

Pikaviesti

Nimi *
Puhelinnumero *
Viesti *