Ajankohtaista

Työntekijöiden majoitus ja TES

maanantai 11.09.2017

Työntekijöiden majoitus ja TES

Kesä taittuu syksyyn ja Kotimaailmallakin sesonki vaihtuu. Yritysasiakkaamme heräävät näihin aikoihin joukolla syksyn projekteihin kesälomakauden jälkeen. Tärppäsikö teilläkin tarjouskilpailuista projekteja ympäri Suomea? Tiedätkö mitä majoitusta järjestettäessä on otettava huomioon? Tässä on muutamia esimerkkejä tärppikohdista, jotka on hyvä pitää mielessä.

Vähintäänkin työnantajan työntekijälle järjestämän majoituksen tulee täyttää tavanomaisen, hyvän käytännön mukaisen majoituksen vaatimukset. Mitä enemmän alalla reissataan, sitä tarkemmin työehtosopimuksissa määrätään työntekijän majoituksesta ja sen minimivaatimuksista.

Esimerkiksi rakennusalan TES mainitsee komennusmiehien majoituksen kriteerit hyvinkin tarkkaan; yli kuukauden majoituksissa työntekijälle on järjestettävä oma huone, lyhemmissä majoituksissa poikkeuksellisesti samassa huoneessa voi majoittua kaksi henkilöä. Asumistilaa on oltava henkilöä kohden vähintään 10 m2, tai jos majoittujat jakavat makuuhuoneen, on tilaa oltava vähintään 13 m2/hlö. Tiloissa on oltava yhteinen oleskelutila, jossa kukaan ei majoitu, sekä varusteltu keittiö. Wc-tiloja on oltava yksi kolmea majoittujaa kohden ja suihku jokaista kuutta majoittujaa kohden. Työntekijöille on järjestettävä myös pyykinpesu- ja saunomismahdollisuus. Myös siivouksesta on määrätty työehtosopimuksessa. Näistä ehdoista voidaan poiketa vain sopimalla työntekijän kanssa.

Monilla aloilla, kuten sähkö- ja ICT-alalla sekä metallialalla samaan huoneeseen voi sijoittaa kaksi henkilöä alle viikon majoituksissa. Pidemmille jaksoille, mikäli se on paikalliset olosuhteet huomioiden mahdollista, jokaiselle on järjestettävä oma huone. Matkustamiseen liittyvistä määräyksistä voidaan sopia paikallisesti toisin.

Yleissitovat työehtosopimukset löydät esimerkiksi täältä: http://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/tyoehto/tyoehto/

Täysin varustelluissa huoneistoissa ehdot täyttyvät

Mukava, kodinomainen majoitus tai riittävän laadukas työsuhdeasunto on tärkeä sitouttamistekijä. Varsinkin kun avainasemassa oleviin asiantuntijatehtäviin on usein houkuteltava parhaita työntekijöitä kauempaakin.

Kotimaailman asunnoissa majoitus täyttää tiukimmankin TES:n ehdot, ja on lisäksi vielä mukavaa ja kustannustehokasta. Asunnot ovat niin mukavia, että ne sopivat erinomaisesti myös työsuhdeasunnoksi työntekijän koko perheelle.

Blogin kirjoittaja Eija Jormalainen toimii Kotimaailma Oulun yrittäjänä ja hänellä on vuosien kokemus alasta.

« Takaisin

Pikaviesti

Nimi *
Puhelinnumero *
Viesti *