Helsinki 

Vesivahinkoasiakas kärsii kahdesti

maanantai 11.11.2019

Onko itsellesi tai tuttavallesi sattunut koskaan vesi- tai muuta remonttia kaipaavaa vahinkoa? Niin suurta, että remontin ajaksi joutuu perhe etsimään väliaikaisen asunnon?

Työssäni kohtaan näitä ihmisiä jatkuvasti. Kun puhelimeeni soitetaan tuntemattomasta numerosta, on se usein joko puhelinmyyjä tai vahinkoasiakas. Ensimmäisten puhelut päättyvät nopeasti, mutta jälkimmäiset ovat syystäkin usein erittäin turhautuneita. Vahinko itsessään aiheuttaa suuren joukon kysymyksiä, jotka nostavat stressihormonien määrää; Korvaako vakuutus vahingon? Mitä korjataan ja milloin korjaus valmistuu? Kuka korjauksen suorittaa? Mihin me muutamme siksi aikaa? Pitääkö minun tyhjentää asunto korjauksen ajaksi? Jos kyllä, mihin välivarastoin huonekaluni? Paljonko on korjauksen omavastuu? Pitääkö minun maksaa väliaikaisesta asunnosta jotain? Löytyykö väliaikainen asunto läheltä lasten kouluja?

Vakuutusyhtiö vastaa lähinnä kysymykseen korvaako vakuutus, mutta muuten asiakas jää usein yksin kysymystensä kanssa. Korjaus pitää kilpailuttaa ja tilata itse, huonekalut tulee siirtää välivarastoon korjauksen ajaksi, tilapäinen asunto pitää kartoittaa lähialueelta jne. Aikaa kuluu ja omatkin työt pitäisi hoitaa samaan aikaan. Pahimmillaan lasten koulumatkaan tai omaan työmatkaan tulee ylimääräisiä mutkia, etenkin jos korjauksen aikainen asunto ei ole samassa kaupunginosassa tai kunnassa.

Minulla on sanonta, että vahinkoasiakas kärsii kahdesti. Kun vesivahinko tai tulipalo yllättää, kärsii tietysti omaisuus ja se tulee korjata. Sen kuluista onneksi yleensä vastaa vakuutusyhtiö. Kuitenkin aikaa kuluu ja omavastuu voi nousta yllättävänkin suureksi. Toinen kärsijä (henkisesti) on omistaja itse. Asiat harvoin menevät kuin Strömsössä vaan vaativat lukuisia päätöksiä, aikaa, energiaa ja stressinsietokykyä.

Vahinkojen määrää voi minimoida valmistautumalla etukäteen. Tässä muutama vinkki:

    • Varmista vakuutusturva säännöllisesti ja ainakin silloin, kun muutat. Uusissa asunnoissa on vähemmän vesivahinkoja ja tulipaloja kuin vanhoissa asunnoissa.
    • Hanki kotiin laadukkaat etävalvotut vesivahdit ja palohälyttimet, jotka ovat usein murtosuojausjärjestelmän lisävarusteita.
    • Ylläpidä asunnon / kiinteistön huoltokirjaa. Kuvaa ja arkistoi putkiston, lattialämmityksen tms. vesilähteen asennuksen aikaiset työt.
    • Käytä hanoissa, putkissa ja kodinkoneissa vain laatumerkkejä sekä ammattitaitoista asentajaa. Kun asennutat esim. astianpesukoneen ammattilaisella, korvaa liikkeen vastuuvakuutus asennusvirheen aiheuttaman vesivahingon ilman omavastuuta.

Tarmo Herlevi

Tarmo Herlevi

Kotimaailma Helsinki
Yrittäjä

Kotimaailma majoittaa vahinkokorjausten ajaksi ihmisiä ja perheitä. Tyypillisiä vahinkoja ja tapauksia ovat vesivahingot, tulipalot, homevauriot, sadevesivahingot ja muut (esim. myrskyvauriot). Kotimaailmalla on Suomessa yli 300 kalustettua kotia tilapäiseen majoitustarpeeseen.

« Takaisin

 

Pikaviesti

Nimi *
Puhelinnumero *
Viesti *