Jännää, miten kaikki voikaan muuttua ihmisen elämässä vuoden aikana!

24.09.2018

Puolivuotiaan Kotimaailma-yrittäjän ajatuksia menneestä ajasta!

Vuosi sitten ei meillä mieheni kanssa ollut vielä tietoakaan, mitä tulemme jatkossa tekemään työksemme – me päälle viisikymppiset, jotka olemme olleet naimisissa jo yli 30 vuotta ja toimineet yrittäjinä kaupan ja hyvinvoinnin alalla yhdessä noin 25 vuotta. Jo jonkin aikaa olimme halunneet elämäämme ihan jotain uutta ja innostavaa, emme vaan itsekään oikein tienneet, että mitä se voisi olla.

Rohkeasti yrittäjäksi vieraaseen kaupunkiin

Kunnes näin (Anu) rekrytointi-ilmoituksen netissä. 10-vuotias kotimainen Kotimaailma-ketju hakee uusia Franchising-yrittäjiä muutamille uusperustanta paikkakunnille. Myös silloiselle kotipaikkakunnallemme. Mutta hmmm… ei, halusimme vaihtaa paikkakuntaa eli kiinnostuimme naapurikaupunkimme Kotimaailma-yrittäjyydestä! Alkuun kyllä mietitytti, että se voi olla ’handicap’, kun ei tunneta paikkakuntalaisia eikä ole valmiita verkostoja, mutta olimme valmiit tekemään töitä sen eteen, että tutustumme!

Kävimme neuvotteluja ketjujohdon kanssa syksyllä ja kaikki tuntui lopulta hyvin selvältä: päätimme, että aloitamme ketjuyrittäjinä Lahdessa alkuvuodesta 2018 – tämä aikataulu antoi kivasti aikaa tehdä pohjatöitä niin ajatuksissa kuin konkreettisestikin ja saisimme hoidettua oman kodin muuton rauhassa. Tosin se kävi lopulta sitten hyvinkin nopeasti niin, että välissä tarvitsimme itsekin tilapäistä, kodinomaista majapaikkaa!

Palaset loksahtelee paikalleen

Tulevan kotimme remontti hieman pitkittyi ja lopulta pääsimme muuttamaan Lahteen tammikuun 2018 lopussa. Samaan aikaan löysimme toimintaamme sopivan liikehuoneiston keskustasta aivan pääväylän eli Vesijärvenkadun varrelta. Kaikki tekeminen helpottui huomattavasti päästessämme itsekin fyysisesti paikkakunnalle – aika monta asunnon- ja liikehuoneiston katsomisreissua saimme Lahteen tehdä ennen kuin löysimme ne oikeat. Palaset alkoivat loksahdella kohdilleen.

Uuden yrityksen aloitus ja perehdytys sujui hyvin

Koko ajan meillä oli ketjujohdon kanssa ns. linja auki, ideoimme yhdessä ja vaihdoimme ajatuksia suunnitelmistamme, mikä oli tosi tärkeää etenkin alkuvaiheessa. Ja toki vielä edelleenkin ideointi ja tuki jatkuu.

Toimisto avattiin virallisesti 1.3.2018, plakkarissa kaksi valmista asuntoa, kaunis yksiö ja raikas kaksio. Niiden rakentamisessa auttoi ketjujohto: tarvittavat kalusteet tilattiin yhteistuumin ja osittain asunnot myös kalustettiin yhdessä, opittiin yhdessä tekemällä, fiksu tapa! Samalla opeteltiin varausjärjestelmien ja -sivustojen käyttöä, tarjousten teot, hinnoittelu, asukkaitten vastaanottaminen, maksutavat yms. päivittäiset rutiinit. Toisaalta niiiiin jännittävää hypätä ihan uuteen maailmaan, mutta tavallaan kaikki oli kuitenkin jotenkin kovin tuttua eli asiakaspalvelusta ja ihmisten auttamisestahan tässäkin on kyse, sitähän me olemme koko työuramme aiemminkin tehneet.

Kollegoiden tuki ja vinkit toimii

Kotimaailman toimipisteitä on useita Suomessa, joten meillä on myös useita kollegoita! Meillä on yhteinen Facebook-ryhmä, missä voimme kysellä ja saada vinkkejä toisiltamme, mikä onkin ollut arvokasta: kaikkea ei tarvitse osata eikä keksiä itse vaan kokeneemmat jakavat tietoaan meille virkaiältään nuoremmille. Ja sitä paitsi, emme enää edes ole uusimpia, sillä jo kahdella muullakin paikkakunnalla on uudet yrittäjät aloittaneet meidän jälkeemme.
Alussa pääsimme suunniteltua hitaammin vauhtiin: emme löytäneet meille mieluisia ja sopivia kohteita haluamaamme tahtiin tai jos löysimme, niin jotkut vuokranantajat eivät halunneet meidän toimintaamme asuntoaan vuokrata – alaamme kohtaan on edelleenkin näköjään olemassa ennakkoluuloja. Joitakin asioita on myös tullut opittua ns. kantapään kautta.

Asuntomäärä kasvaa yrittäjien kasvun mukana

Kasvutahti on meillä ollut alun jälkeen noin kaksi asuntoa kuukaudessa, enemmänkin olisimme voineet laittaa, , mutta tämä on nyt meidän tahti. Nyt puolen vuoden jälkeen asuntoja on koossa jo mukava määrä, yksiöitä, kaksioita ja kolmioita – kaikki sijaitsevat Lahden keskustan alueella. On muuten itsellekin vaikea valita se oma suosikki kaikkien joukosta, jokaisessa kun on ne omat parhaat puolensa!

Asuntoja etsitään koko ajan lisää, tilauskanta hyvä

Mitäpä jatkossa? Tulevaisuuden näkymät ovat hyvät: nytkin on asunnot lähes täynnä ja ”eioota” joudutaan myymään viikoittain, mikä tietenkin harmittaa tosi paljon, kun haluttaisiin aina tarjota asiakkaalle ratkaisu! Eli koko ajan etsimme lisää toimintaamme sopivia hyväkuntoisia ja siistejä asuntoja. Päivittäin kartoitan asuntomarkkinoiden tarjonnan, löytyykö taas seuraava mielenkiintoinen kohde! Mukavasti myös vuokranantajat ottavat meihin yhteyttä, kun heillä on asunto vapautumassa – viimeksi eilen soitti yksityinen vuokraisäntä ja kävimme saman tien katsomassa yhtä kivasti remontoitua kaksiota, saapa nähdä tuleeko siitä seuraava Kotimaailma Lahden kohde. Itsemme ainakin työllistämme jatkossakin ja jos kasvamme budjetoidusti, niin ensi kesänä voisimme jo palkata ensimmäisen työntekijän!

Lomista emme tällä hetkellä haaveile, ainakaan yhteisistä, aiemmin työssämme liikuimme ympäri Suomea ja saimme matkustella paljon ulkomaillakin, mutta nyt suhailemme Lahden keskustan kaduilla toimistolta-asunnolle-toimistolle-asunnolle-toimistolle, ja välillä kotiinkin, noin neliökilometrin alueella – niin se maailma muuttuu, mutta ehkä on nyt meidän aikamme ollakin vähän paikallaan .

Asiakastyytyväisyys korkea

Olemme halunneet erottua kilpailijoistamme mm. laadussa, siisteydessä ja henkilökohtaisella ketterällä palvelulla - kannustavaa ja positiivista palautetta olemmekin saaneet asiakkailtamme, varaussivuston keskiarvo arvioissa on kiitettävä - olemme siis oikealla tiellä. Lämmittää mieltä! Meillä on toimintamme taustalla sellainen ajatus, että tehdään ja toimitaan siten, kun toivoisimme itseämme kohtaan toimittavan.

Hotellille edullisempi ja kodinomainen vaihtoehto

Asiakaskuntamme tämän puolen vuoden aikana alkuun koostui enempi lyhytaikaisista majoituksista esim. matkailijoista, mutta nyttemmin jo pääosin pitempiaikaisista asukkaista eli kun kodissa on tapahtunut esim. vesivahinko tai kun taloyhtiössä on meneillään putkiremontti. Niitä tehdäänkin kaupungissamme paljon, joten väliaikaiselle kodinomaiselle majoitukselle on jatkuvasti tarvetta. Myös töidensä vuoksi matkustavat ovat alkaneet löytää meille, olemmehan paljon matkustaville hotellia kodinomaisempi ja edullisempi vaihtoehto.

Palveluasennetta ja innostavia kohtaamisia

Tähän asti mieleenpainuvin tapahtuma on ollut kesäkuun viimeinen viikonloppu. Lahdessa oli triathlonin Ironman-kilpailut. Meillä oli majoittujia mm. Amerikasta, Hollannista, Venäjältä, Englannista, Norjasta ja tietysti Suomesta, jotka osallistuivat kisoihin. Pentti haki osan kisailijoista Matkakeskuksesta. Heillä oli isossa laukussa polkupyörä! Olivat tosi iloisia avusta. Kuljetin heitä asunnoille ja sieltä kisapaikalle (Sibelius-talo) ilmoittumaan. Innostavia kohtaamisia ja keskusteluita! Saimme viedä Suomi-kuvaa maailmalle!

Työ vaihtelevaa ja vapaata - Kahta samanlaista päivää ei ole

Hauskaa on myös se, meitä kun on kaksi, että kuinka meidän vahvuudet ja työnjaot jakaantuvat sopivasti: kummallakin on omat mieluisat työtehtävät ja kiinnostuksen kohteet, kumpikin saa toteuttaa itseään omilla vahvuusalueillaan. Anu ihan mielellään tekee taustahommia ja shoppailee huonekaluja, sisustaa, etsii seuraavia kalustettavia asuntoja, Pentin keskittyessä asiakaskontaktointiin, tarjousten tekoon ja myyntiin. Yllättävän vaihtelevaa, vapaata ja monipuolista on tämä työ kyllä, kahta samanlaista päivää ei ole ollut! Ja sehän sopii meidän molempien luonteille.

Puolivuotiaan kokemuksella voimmekin lopuksi todeta, että olemme molemmat ihan kotonamme tässä Kotimaailma-yrittäjyydessä ja Lahdessa.

Kiitollisina ja innostuneina eteenpäin! Ja lämpimästi tervetuloa Lahteen!
Terveisin, Lahden Kotimaailma-yrittäjät Anu ja Pentti Harju

Kotimaailma pähkinänkuoressa

Kotimaailma tarjoaa yritys-, vahinko- ja muille yksityisasiakkaille kalustettuja kodinomaisia asuntoja eri puolilla Suomea. Vuonna 2007 perustettu yrittäjävetoinen valtakunnallinen ketju on yksi suurimmista tilapäisiä kalustettuja asuntoja tarjoavista yrityksistä Suomessa. Kalustetuissa asunnoissa voi asua muutamasta vuorokaudesta jopa 36 kuukauteen. Täältä lisää Kotimaailmasta!

Pikaviesti

Nimi *
Puhelinnumero *
Viesti *